В Ловеч на 15 ноември 2022  г. бе официално открит

...
В Ловеч на 15 ноември 2022  г. бе официално открит
Коментари Харесай

В Ловеч откриха арт-ателие „Творилница“ към ГИП – София ЕООД

В Ловеч на 15 ноември 2022  г. бе публично открит магазин „ Творилница “ към  Арт – ателие на ГИП – София ЕООД.

Обектът се намира в  кв. „ Вароша “, ул. „ Васил Левски “ № 25. Ателието дава опция на хора с психичноздравни компликации и интелектуални усложнения да развиват своя личностен капацитет, като основава среда, в която да упражняват правото си на труд.

На откриването кметът Корнелия  Маринова акцентира, че общината поредно организира и подсигурява осъществяването на политики, отговарящи на съответните потребности на хората от целевите групи. Община Ловеч е една от дребното в България, която се е заела в даване на услуги за всички уязвими групи, в това число и за хора с психологични болести. Функционират 28 обществени услуги, като в проектите на общината се планува техния брой да надвиши 30. Към момента в стратегии по патронажна грижа, асистентска поддръжка и персонална помощ са заети над 630 души.

На събитието присъстваха  Валентина Христакева, изпълнителен шеф на ГИП-София, заместник-кметът Венцислав Христов и други публични лица.

Конкретното обществено дружество беше основано с поддръжката на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ 2014 -2020 год. в границите на план „ Арт – ателие „ Творилница “ за по-добро бъдеще “, Договор № BG05M9OP001-2.081-0005-C01. До момента  23 лица с психологични разстройства са упражнили правото си да работят на пазара на труда. Към сегашния миг трайно заети са пет лица. Сега Арт-Ателието уголемява своята активност, създавайки магазин, с помощта на управлението на Община Ловеч.

Осъществено е  цялостно съоръжение на ателието, подготвени и наети на трудов контракт са 10 души, които живеят в резидентни услуги на общината. Създава се продукция (изделия от плат), която към този момент намира реализация на свободния он-лайн пазар. Това спомага за превъзмогване на обществената изолираност, възобновяване на обществени умения и създаване на нови умения за водене на независим и заслужен метод на живот, както и сътвори среда,  в която хората с психично-здравни усложнения да упражняват правото си на трудова претовареност.

Припомняме, че през 2021 година Община Ловеч и ГИП-София подписаха контракт за наемане на постройката, която все още е напълно ремонтирана и оборудвана. В нея е през днешния ден е открит дребен магазин, където ще работят хора в неравностойно състояние.

ГИП-София ЕООД е профилирано дружество, вписано в регистъра към Агенция за хората с увреждания, а от 2020 година е записано под №1 и в регистъра на предприятията от обществената стопанска система. От своето основаване през 2007 година досега предприятието е работило в гр. София с над 50 души с увреждания. Това  е  единственото обществено дружество в България за лица с психично-здравни проблеми.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР